Шведска маса во Бугарија: Еден ориз се служи најмалку три пати, го мијат мајонезот од руската салата, пржените компири стануваат чорба!
![](https://www.slobodenpecat.mk/wp-content/uploads/2024/07/Ruska-salata.jpg)
Денешниот варен ориз за ручек, послужен со пилешко, навечер излегува свежо подготвен со зеленчук, а следниот ден со школки. Ова се само дел од практиките за искористување на остатоците во кујните на хотелите со „ол инклузив“, изјавија за Телеграф.бг. поранешни и сегашни готвачи. За да се зачува, оризот се натопува во чорби и така не се суши и се чува во свежа состојба.
-Секој што работи во таква кујна е свесен дека прилогот не треба да го готви заедно со месото, бидејќи го впива неговиот вкус и арома – изјави искусен готвач. Руската салата, кога е кисела, се мие во цедалка и повторно се зачинува со мајонез. Бутот од ручекот, како и помфритот, се сечкаат и следниот ден се претвораат во супа. Свенатата зелена салата и доматите стануваат „француска супа“… И уште многу готварски суптилности „без отпад“ се применуваат во кујните.
Јагодите од декорацијата на десертите потемнуваат, термички се обработуваат со желатин и се пасираат и повторно се користат за украсување колачи и колачи. Вакви практики постојат не само во хотелите, туку и во многу ресторани и пицерии.
-На пример, најскапите пици се со морска храна, но реално производите се замрзнати и многу често се со истечен рок, но кога се мијат и термички се обработуваат не се чувствува вкусот – изјави Иван Стоев, кој работел во пицерија во Софија. Заштедата на храна отсекогаш била дел од политиката на хотелите, но сега тоа стана вистинска опсесија.
Поради галопирачката инфлација и постојано растечките цени, во базите кои нудат оброци „на стомак“ се служат најевтините можни производи, а неизедените гозби се служат двапати и трипати, преобликувани во нови јадења, но со ист вкус и квалитет.
Јавна тајна е дека сирењето, урдата и путерот послужени за појадок се всушност имитација на производи кои немаат никаква врска со млечните производи. Вистински се само варените јајца и маслинките, бидејќи за нив не се измислени поевтини замени. На готвачите и персоналот во кујната им е наложено скрупулозно да ги искористат неизедените остатоци до последната трошка.
Зборот „компири“ е всушност магичен, бидејќи го има во околу 90% од послужените манџи. Од помфрит и салата од варен компир, до ќофтиња од компири, крокети и каша, до чорби од компири и секакви печива, компирот доминира во изобилство. Евтин е и може да се претвори во сè, за да имитира плејада гозби со странски имиња.