Шведска маса во Бугарија: Еден ориз се служи најмалку три пати, го мијат мајонезот од руската салата, пржените компири стануваат чорба!

Руска салата/Фото: Профимедиа

Денешниот варен ориз за ручек, послужен со пилешко, навечер излегува свежо подготвен со зеленчук, а следниот ден со школки. Ова се само дел од практиките за искористување на остатоците во кујните на хотелите со „ол инклузив“, изјавија за Телеграф.бг. поранешни и сегашни готвачи. За да се зачува, оризот се натопува во чорби и така не се суши и се чува во свежа состојба.

-Секој што работи во таква кујна е свесен дека прилогот не треба да го готви заедно со месото, бидејќи го впива неговиот вкус и арома – изјави искусен готвач. Руската салата, кога е кисела, се мие во цедалка и повторно се зачинува со мајонез. Бутот од ручекот, како и помфритот, се сечкаат и следниот ден се претвораат во супа. Свенатата зелена салата и доматите стануваат „француска супа“… И уште многу готварски суптилности „без отпад“ се применуваат во кујните.

Јагодите од декорацијата на десертите потемнуваат, термички се обработуваат со желатин и се пасираат и повторно се користат за украсување колачи и колачи. Вакви практики постојат не само во хотелите, туку и во многу ресторани и пицерии.

-На пример, најскапите пици се со морска храна, но реално производите се замрзнати и многу често се со истечен рок, но кога се мијат и термички се обработуваат не се чувствува вкусот – изјави Иван Стоев, кој работел во пицерија во Софија. Заштедата на храна отсекогаш била дел од политиката на хотелите, но сега тоа стана вистинска опсесија.

Поради галопирачката инфлација и постојано растечките цени, во базите кои нудат оброци „на стомак“ се служат најевтините можни производи, а неизедените гозби се служат двапати и трипати, преобликувани во нови јадења, но со ист вкус и квалитет.

Јавна тајна е дека сирењето, урдата и путерот послужени за појадок се всушност имитација на производи кои немаат никаква врска со млечните производи. Вистински се само варените јајца и маслинките, бидејќи за нив не се измислени поевтини замени. На готвачите и персоналот во кујната им е наложено скрупулозно да ги искористат неизедените остатоци до последната трошка.

Зборот „компири“ е всушност магичен, бидејќи го има во околу 90% од послужените манџи. Од помфрит и салата од варен компир, до ќофтиња од компири, крокети и каша, до чорби од компири и секакви печива, компирот доминира во изобилство. Евтин е и може да се претвори во сè, за да имитира плејада гозби со странски имиња.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот