Се прави од 3 состојки: Рецепт за јапонски чизкејк кој го преплави интернет
Јапонскиот чизкејк се стекна со голема популарност на социјалните мрежи. Она што го особено го издвојува, покрај неговиот вкус, е тоа што за неговата подготовка се потребни само три состојки.
Интересно е и тоа што многумина го нарекуваат јапонски чизкејк, бидејќи се прави од сирење и е неверојатно кремаст, воздушен и мек.
Нема да ви треба многу вештина за да ја подготвите оваа совршена торта која ќе ја обожаваат сите членови на вашето семејство.
Состојки:
– 3 јајца
– 120 г бело чоколадо
– 120 г крем сирење
Подготовка:
Најпрво ставете ја чоколадата да се растопи на пареа. Потоа, одвојте ги белките од жолчките, а потоа белките изматете ги во цврст „снег“.
Кога чоколадата ќе се растопи, во неа додадете ги жолчките и крем сирењето, па потоа и изматените белки. Сипете ја смесата во калап, кој ќе го ставите во плех во кој е неопходно претходно да сипете вода.
Треба да го печете 15 минути на 170 степени, а по тоа време – исклучете ја рерната и оставете го колачот да отстои уште петнаесетина минути внатре.
Потоа извадете ја тортата од рерна, оставете ја да се излади, а потоа извадете ја и од калапот. По желба посипете со шеќер во прав.