Рецепт за сос од тиква што одлично оди со њоки и со други видови тестенини

Фото: Corina Daniela Obertas / Alamy / Alamy / Profimedia

Есента е совршено време за уживање во едноставни, но топли и утешни јадења, кои нѐ греат во постудените денови. Една од главните сезонски состојки секако е тиквата, која со својата слатка арома и богат вкус го внесува шмекот на есента во секој оброк.

Покрај тоа што е вкусна, тиквата е и исклучително здрава – полна е со витамин А, влакна и антиоксиданти, што ја прави идеален избор за лесни, но заситувачки оброци.

Кремастиот сос од тиква одлично се вклопува со њоките, што им носи совршена рамнотежа на вкусот и на текстурата. Овој рецепт е брз и лесен, а во исто време дава чувство на топлина на домашното готвење. Совршен е за оние моменти кога сакате да подготвите нешто хранливо, а сепак не премногу комплицирано.

Со њоки во кремаст сос од тиква, за кратко време ќе имате вистински есенски оброк на трпезата.

Состојки:

– 500 г њоки
– 400 г тиква, излупена и исечена на коцки
– 200 мл павлака за готвење
– 2-3 чешниња лук, ситно сечкани
– 1 мал кромид, ситно сечкан
– 50 г рендан пармезан
– маслиново масло или путер
– сол и бибер (по вкус)
– прстофат морско оревче
– свежа мајчина душица или магдонос (за декорација)

Подготовка:

Во тенџере зовријте вода и додајте сечкана тиква. Гответе околу 10-15 минути, додека не омекне тиквата. Исцедете и изгмечете ја со виљушка или миксер за да добиете пире од тиква.

Загрејте малку маслиново масло или путер во тава на средна топлина. Додајте го сечканиот кромид и пржете додека не омекне и стане проѕирен, околу 3-4 минути. Потоа додајте го сечканиот лук и пропржете уште една минута, внимавајќи да не изгори.

Во тавата додајте го пирето од тиква и убаво измешајте. Потоа додајте го кремот за готвење и намалете ја топлината. Гответе нежно 5-7 минути, додека сосот не се згусне и не стане кремаст. Додајте сол, бибер и прстофат морско оревче за дополнителен вкус.

Во меѓувреме во поголемо тенџере зовријте вода, посолете малку и сварете ги њоките според упатството на пакувањето.
Кога ќе се сварат њоките, исцедете ги и додајте ги во тавата со сосот. Мешајте ги внимателно за да се премачкаат добро со кремастиот сос од тиква.

Пријатно јадење!

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот