Рецепт за сос од тиква што одлично оди со њоки и со други видови тестенини
Есента е совршено време за уживање во едноставни, но топли и утешни јадења, кои нѐ греат во постудените денови. Една од главните сезонски состојки секако е тиквата, која со својата слатка арома и богат вкус го внесува шмекот на есента во секој оброк.
Покрај тоа што е вкусна, тиквата е и исклучително здрава – полна е со витамин А, влакна и антиоксиданти, што ја прави идеален избор за лесни, но заситувачки оброци.
Кремастиот сос од тиква одлично се вклопува со њоките, што им носи совршена рамнотежа на вкусот и на текстурата. Овој рецепт е брз и лесен, а во исто време дава чувство на топлина на домашното готвење. Совршен е за оние моменти кога сакате да подготвите нешто хранливо, а сепак не премногу комплицирано.
Со њоки во кремаст сос од тиква, за кратко време ќе имате вистински есенски оброк на трпезата.
Состојки:
– 500 г њоки
– 400 г тиква, излупена и исечена на коцки
– 200 мл павлака за готвење
– 2-3 чешниња лук, ситно сечкани
– 1 мал кромид, ситно сечкан
– 50 г рендан пармезан
– маслиново масло или путер
– сол и бибер (по вкус)
– прстофат морско оревче
– свежа мајчина душица или магдонос (за декорација)
Подготовка:
Во тенџере зовријте вода и додајте сечкана тиква. Гответе околу 10-15 минути, додека не омекне тиквата. Исцедете и изгмечете ја со виљушка или миксер за да добиете пире од тиква.
Загрејте малку маслиново масло или путер во тава на средна топлина. Додајте го сечканиот кромид и пржете додека не омекне и стане проѕирен, околу 3-4 минути. Потоа додајте го сечканиот лук и пропржете уште една минута, внимавајќи да не изгори.
Во тавата додајте го пирето од тиква и убаво измешајте. Потоа додајте го кремот за готвење и намалете ја топлината. Гответе нежно 5-7 минути, додека сосот не се згусне и не стане кремаст. Додајте сол, бибер и прстофат морско оревче за дополнителен вкус.
Во меѓувреме во поголемо тенџере зовријте вода, посолете малку и сварете ги њоките според упатството на пакувањето.
Кога ќе се сварат њоките, исцедете ги и додајте ги во тавата со сосот. Мешајте ги внимателно за да се премачкаат добро со кремастиот сос од тиква.
Пријатно јадење!