Рецепт за полнети домати со мелено месо и ајвар: Есенски рецепт со шмек на лето
Класичните полнети пиперки, заменети ги со нашиот нов предлог рецепт. Дали сте пробале полнети домати? Доколку не сте ги пробале, тоа мора да го направите уште денеска. Вкусни и сочни, едноставно вистинска експлозија од вкусови. Ви го откриваме „тајните“ состојки и магичниот рецепт.
Состојки:
– 500 г мелено месо
– 12 домати
– 1 главица кромид
– 1 морков
– 1 шолја ориз
– 2 лажици ајвар (по желба)
– 200 мл сок од домати
– сол и црн пипер
– масло
Подготовка:
Оризот сварете го да омекне. На масло испржете ги сечканиот кромид и морковите, па додајте го меленото месо. Зачинете со сол и црн пипер и пржете додека биде готово. При крај на пржењето додајте ги ајварот и оризот, па измешајте. Со ова наполнете ги доматите што сте ги исчистиле од семето и наредете ги во чинија за печење. Ако ви остане фил, распоредете го меѓу доматите, заедно со исчистената средина од нив. Попрскајте со масло и печете ги во рерна загреана на 200 степени, 15-ина минути.