Рецепт за колач од урми и кафе со богата глазура од еспресо
Колачот од урми и кафе е совршен за сите љубители на овој пијалак, а толку е мек и ароматичен што ќе исчезне од масата додека да трепнете.
Необичната комбинација на ароми и вкусови го прави колачот неодолив.
Состојки:
За колачот:
– 190 грама урми, без коски и исечени
– 125 мл топло сварено кафе
– 220 грама повеќенаменско брашно
– 1 лажичка сода бикарбона
– ½ лажичка прашок за печиво
– ½ лажичка сол
– ½ лажичка цимет
– ¼ лажичка морско оревче
– 60 грама путер
– 125 грама шеќер
– 2 големи јајца
– 1 лажичка екстракт од ванила
– 125 грама ореви
За еспресо глазурата:
– 125 грама шеќер во прав
– 2 лажици сварено еспресо
– 1 лажичка екстракт од ванила
Подготовка:
За да го направите овој колач, прво загрејте ја рерната на 175 степени Целзиусови. Подмачкајте и набрашнете го плехот за печење.
Во сад измешајте го топлото кафе со сечканите урми. Оставете да отстои 10-15 минути за да омекнат урмите. Во друг сад измешајте брашно, сода бикарбона, прашок за печиво, сол, мелен цимет и мелено морско оревче.
Во голем сад изматете ги путерот и шеќерот додека не станат лесни и меки. Додајте ги јајцата едно по едно, добро матејќи по секое додавање. Измешајте го екстрактот од ванила. Постепено додавајте ја смесата со брашно во смесата со путер, мешајте додека не се соедини. Измешајте ги омекнатите урми (со преостанатото кафе) и сечканите ореви. Сипете го тестото во подготвениот плех и израмнете го врвот. Печете 60-70 минути.
Оставете го колачот да се излади во тавата 10 минути, а потоа префрлете го на решетка за целосно да се излади. Направете ја глазурата со матење шеќер во прав, сварено еспресо и екстракт од ванила во помал сад додека не се изедначи. Изладениот колач прелијте го со глазурата од еспресо. Оставете да се стегне пред да го сечете.