Економична, а готова за 10 минути! Посна торта медено срце

Фото: Профимедиа

Посната торта позната под името медено срце е омилениот колач при секој пост. Лесно се подготвува, сочна е, ароматична и се топи во уста.

Состојки:

– 1,5 чаша шеќер

– 1,5 чаша кисела вода

– 2 мали шолји масло

– 2 чаши брашно

– 1/2 ќесичка цимет

– 1 лажичка сода бикарбона

– 3 лажици џем

За преливот:

– 100-150 гр посно чоколадо

– 1 лажица масло

– малку џем или мармалад

Подготовка:

Сите состојки заедно изматете ги и печете ги во набрашнета тепсија околу 30 до 40 минути. Врелиот колач премачкајте ја со џем и одозгора прелијте го со растопената чоколада во која сте додале масло.

Ако ставите млеко наместо кисела вода, ќе имате мрсна варијанта на колачот.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот