Без страв од салмонела: Како да ги одржувате јајцата свежи во летните месеци и што не треба да правите?

Фото: Пекселс/rodolfoclix

Секое утро едно јајце му дава сила на телото. И не само тогаш. Ние всушност сакаме да го комбинираме јајцето во секое време. Иако можеби не сме свесни за тоа, моќта на оваа супер храна е навистина голема. Покрај лушпата збогатена со калциум и магнезиум, јајцето содржи:

– холин, хранлива состојка важна за здравјето на мозокот,
– лутеин, кој го нарекуваме и витамин за очи,
– витамини од групата Б (фолна киселина, биотин, рибофлавин и Б12),
– витамин Е,
– витамин Д,
– железо

Како да ги одржувате јајцата свежи во летните месеци и што не треба да правите?

Сепак, и покрај сите придобивки од јајцата во летните месеци, многумина се оправдано скептични поради зголемената можност за инфекција со салмонела. Бидејќи оваа бактерија може да се најде на лушпата, во белката и во жолчката на јајцето, особено е важно како го чуваме производот и како го третираме. Инаку, многумина од вас, патувајќи низ Европа и пошироко, забележале дека во продавниците јајцата не се чуваат во фрижидер, туку на обична полица. За многумина од нас, оваа појава може да се оправда со фактот дека нашите предци, во отсуство на фрижидери, јајцата ги чувале на суво и ладно место. Клучот беше, а и денес е, јајцата да се соберат што поскоро од кокошарникот за да се оладат навреме и бактериите да не навлезат во самата структура на јајцето.

Она што никогаш не треба да го правите е да го измиете јајцето. Имено, со оваа постапка ја отстранувате природната бариера на лушпата, а доколку е напукната, штетните бактерии многу лесно ќе се преселат во внатрешноста на јајцето каде што имаат совршени услови за раст. Лушпите од јајцата имаат ситни пори низ кои бактериите од друга храна и мириси, како што се мирисите и аромите на храната, можат да навлезат со текот на времето. Ако не ги готвите јајцата доволно долго, бактериите ќе влезат во вашето тело. Затоа, важно е да се запамети дека природната заштитна обвивка на лушпата од јајцето, првата линија на одбрана од бактерии, се отстранува со миење при подготовка за пакување и продажба.

Фото: Пекселс/goumbik

За да ги чувате јајцата (купени или домашни) што е можно повеќе свежи, најдобро е да ги чувате во картонска кутија. Не само што штити, туку, доколку се работи за купен производ, го покажува рокот до кој е најдобро да се користат. Особено во летните месеци, добро е јајцата да се чуваат во фрижидер и да се вадат половина час пред да се подготви оброкот.

Ако се обидувате да ја чувате оваа храна надвор од фрижидерот, погрижете се да е ладно и суво место, а најдобар начин да проверите дали јајцето е расипано е преку следниве постапки:

1. Целото јајце ставете го во сад или чаша исполнета со ладна вода.

2. Ако јајцето потоне на дното и лежи на страна, тоа значи дека е многу свежо, додека јајцето што останува на дното, но стои исправено е прифатливо за јадење.

3. Ако јајцето исплива на површина, тоа значи дека не е свежо и треба да се фрли.

Свежите јајца може да се чуваат во фрижидер до еден месец, под услов да немаат оштетена лушпа.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот